Holiday Food Safety

Versión en español al final de la publicación.

Step 1: Buy A Food Thermometer

Danger_Zone_Update_StandtimeThe holiday season is upon us, and many are planning family dinners filled with traditional holiday foods. Turkey, stuffing, sweet potatoes, green bean casserole – the works! Make sure that you are prepping and cooking your meals properly to avoid any food borne illnesses. Thawing and handling your turkey might be the biggest concern of the meals this holiday season. When cooking your turkey, make sure you reach the proper internal temperature of 165°F. Buying a food thermometer will ensure that you reach the proper temperature. For more information on how to properly prepare a safe and delicious turkey dinner, follow this link.

Step 2: Prep

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The number one way to prevent foodborne illnesses is by washing your hands. Make sure to wash your hands for 20 seconds to ensure proper cleaning. Wash your hands before and after handling raw meat to avoid cross contamination. Cross contamination is when you transfer bacteria from one substance or surface to another. When chopping raw meats and produce, make sure to use different cutting boards to avoid cross contamination. Learn all the proper ways to keep your hands and surfaces clean by clicking here.

 

Step 3: Serve

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It’s now time to serve all the delicious food to your family and friends! Egg salad, cream corn, turkey and much more. The items you may serve could be cold and hot. Make sure that each item is kept at the proper temperature during serving. Foods that are cold should stay below 41°F and hot foods should stay above 135°F. Use your food thermometer to monitor each of the items. If you are unsure if the food has stayed at the correct temperature, then you may want to toss it. Remember – When in doubt, THROW IT OUT! Bacteria may have formed when the food was not kept at the correct temperature – this can cause a foodborne illness. Want to learn more about internal temperatures for different food items? Follow the link here.

 

Step 4: Save the Leftovers

Your friends and family are stuffed, and they can’t possibly take one more bite. You know what that means – leftovers! What temperature and length of time should you keep them for before bacteria may form? This easy to read chart will help you keep your leftovers safe and ready to eat for the next couple of days! For more information on cooking for a crowd and what to do with the leftovers, follow the link here.

This holiday season, 1 in 6 people will get sick from foodborne illnesses. Make sure that isn’t you! Avoid all the drama by using all these helpful tips. 

For more general holiday food safety resources follow the link here!

 

Seguridad Alimentaria Vacaciones

Paso 1: Compre un Termómetro para Alimentos

Danger_Zone_SPLas vacaciones están aquí y muchos están planeando cenas familiares llenas de comida festiva tradicional. Pavo, relleno, patatas dulces, cazuela de judías verdes: ¡todo listo! Asegúrese de preparar y cocinar sus comidas correctamente para evitar enfermedades transmitidas por los alimentos. Descongelar y manipular el pavo podría ser la mayor preocupación de las comidas en esta temporada vacaciones. Cuando cocine su pavo, asegúrese de alcanzar la temperatura interna adecuada de 165°F. Comprar un termómetro para alimentos le asegurará que alcance la temperatura adecuada. 

Paso 2: Preparación

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La forma número uno de prevenir las enfermedades transmitidas por los alimentos es lavándose las manos. Asegúrese de lavarse las manos durante 20 segundos para garantizar una limpieza adecuada. Lávese las manos antes y después de manipular carne cruda para evitar la contaminación cruzada. La contaminación cruzada es cuando se transfieren bacterias de una sustancia o superficie a otra. Cuando piqué carnes crudas y verduras, asegúrese de usar diferentes tablas de cortar para evitar la contaminación cruzada. Aprenda todas las formas adecuadas de mantener sus manos y superficies limpias haciendo clic aquí.

 

Paso 3: Sirva

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¡Ahora es el momento de servir toda la deliciosa comida a su familia y amigos! Ensalada de huevo, crema de maíz, pavo y mucho más. Los artículos que puede servir pueden ser fríos y calientes. Asegúrese de que cada artículo se mantenga a la temperatura adecuada durante el servicio. Los alimentos que están fríos deben permanecer por debajo de 41°F y los alimentos calientes deben permanecer por encima de 135°F. Use su termómetro para alimentos para controlar cada uno de los elementos. Si no está seguro de que la comida se haya mantenido a la temperatura correcta, puede tirarla. Recuerde: en caso de duda, ¡TÍRELO! Es posible que se hayan formado bacterias cuando los alimentos no se mantuvieron a la temperatura correcta; esto puede causar una enfermedad transmitida por los alimentos. ¿Quiere obtener más información sobre las temperaturas internas de diferentes alimentos? Siga el enlace aquí.

 

Paso 4: Restos de comida

Tus amigos y familiares están llenos y no pueden comer ni un bocado más. Ya sabes lo que eso significa: ¡sobras! Refrigere o congele las sobras en recipientes poco profundos. Envuelva o cubra la comida. Las sobras almacenadas en el refrigerador deben consumirse dentro de 3-4 días, y las sobras deben calentarse a 165°F antes del consumo.

En esta temporada vacaciones, 1 de cada 6 personas se enfermará por enfermedades transmitidas por los alimentos. ¡Asegúrate de que no eres tú! Evite todo el drama con todos estos útiles consejos.

About Hays County Food Bank

We are passionately committed to improving lives through food assistance programs, nutrition education, and advocacy.

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